Wykaż, że wynik jest całkowity
Ja: √29−12√5 − √21−4√5 =
14 cze 18:12
ZKS:
Wynik to −2.
14 cze 18:24
Ja: mogę prosić o pełne rozwiązanie?
14 cze 18:30
ZKS:
Szukaj wzorów skróconego mnożenia pod pierwiastkami.
14 cze 18:35
Ja: Dzięki, ale naprawdę nic nie kumam i chciałbym zobaczyć w pełni krok po kroku jak to wygląda
14 cze 18:54
Mariusz: √29−12√5=√29−2√180=√9+20+2*3*√20=|3−√20|=2√5−3
Podobnie dla drugiego pierwiastka
14 cze 18:59
xXx: √a2=|a|
29−12√5 = (3−2√5)2
√(3−2√5)2 = |3−2√5| = 2√5−3
21−4√5 = (1−4√5)2
√(1−2√5)2 = |1−2√5| = 2√5−1
2√5−3 − (2√5−1) = −2
14 cze 19:01
ZKS:
√7 − 4√3 + √4 − 2√3
7 − 4√3 = 4 + 3 − 4√3 = 22 − 2 * 2 * √3 + (√3)2 = (2 − √3)2
4 − 2√3 = 1 + 3 − 2√3 = 12 − 2 * 1 * √3 + (√3)2 = (1 − √3)2
√(2 − √3)2 − √(1 − √3)2 = |2 − √3| + |1 − √3| = 2 − √3 + √3 − 1 = 1.
14 cze 19:05
ZKS:
Chciałem napisać zrób na tym przykładzie, ale widzę, że nie potrzebie pisałem.
14 cze 19:06
Ja: dziękuję bardzo
14 cze 19:07