Równia różniczkowe
Turkuć: WItam
| | dy | | 1 | |
mam takie równanie różniczkowe x2* |
| =sin |
| |
| | dx | | x | |
I nie wiem co to za rodzaj równania różniczkowego,prosze o podpowiedź
14 cze 17:46
J:
O zmiennnych rozdzielonych
14 cze 17:49
Turkuć: 
mam taki wzór tego równania:
I w tym przykładzie mi własnie tego p(y) brakuje
ale sprobuje to zrobić
14 cze 17:55
J:
dy = (sin(1/x) − x2)dx
14 cze 18:00
Turkuć: Mhmm a nie czasem
Bo tam jest mnożenie i dziele obustronnie przez X
2 a następnie mnoże przez dx
14 cze 18:03
J:
Tak nie zauwazylem teraz podstawienie t = 1/x
14 cze 18:06
Turkuć: Oki
Podstawiam:
| | 1 | |
∫sint*dt=cost+C⇒cos |
| +C |
| | x | |
| | 1 | |
y=cos |
| +C, i te C trzeba chyba zamienic na C1 i to koniec? |
| | x | |
14 cze 18:14
J:
Przed calka minus ... stala C zostaje
14 cze 18:17
Turkuć: Ja ten minus zjadłem z minusem z całki sint

a Jak mam równanie takie:
| | dy | | y | | y | |
x |
| *cos |
| =ycos |
| −x |
| | dx | | x | | x | |
| | y | |
wiem,że to jest równanie różniczkowe jednorodne, czyli |
| zamieniamy na "u" czyli bedzie: |
| | x | |
czy jeszcze musze pokombinowac inaczej bo zostaly mi x i y
14 cze 18:24
Turkuć: | | y | |
nie zmieniając odrazu |
| na u doszedłem po paru przekształceniach do takiego momentu: |
| | x | |
i teraz podstawiając u dostał bym coś takiego:
14 cze 18:30
J:
Przeciez cosinusy sie skracaja
14 cze 18:35
14 cze 18:36
J:
zle na poczatku podziel obie strony przez x
14 cze 18:38
Turkuć: aaaaaaaa widze błąd jak dzieliłem przez x to x nie podzieliłem
czyli to będzie
| dy | |
| +1=u  |
| dx | |
14 cze 18:46
14 cze 18:51
Turkuć: ehh no tak
14 cze 18:58