całka powierzchniowa
Saris:

6.73 Obliczyć moment bezwładności względem osi OZ jednorodnej powierzchni z=
√x2+y2 wyciętej
walcem x
2+y
2=2x.
∬
S (x
2+y
2)*1*dS= (*) − taka to jest całka.
teraz pierwsze równanie opisuje stożek ponad płaszczyzną XY (z>=0), a drugie to walec o
podstawie r=1 przysunięty o 1 w prawo na osi OX.
Nie jestem pewien czy to dobrze robię:
Przechodze na walcowe:
x=rcost
y=rsint
z=z (x,y,z)=(x,y,
√x2+y2)=(x,y,r) z=r
−pi/2<=t<=pi/2
0<=r<=2
| | D(x,y) | | D(x,z) | | D(z,y) | |
dS=√ |
| + |
| + |
| =rsqrt{2}drdt |
| | D(t,r) | | D(t,r) | | D(t,r) | |
(*)=∫
pi/2pi/2∫
20 r
2*r
√2drdt=4sqrt{2}pi
To jest zadanie z Krysickiego AM2. Rozwiązanie jest błędne, ale tam połowa rozwiązań jest
błedna tylko, że wydaję mi się, że i tak źle to zrobiłem.
Ktoś podpowie jak dobrze sparametryzować tą powierzchnię? Bardzo proszę.
14 cze 17:17
kyrtap: jeżeli x2+y2=2x to błędne wyznaczyłeś x i y przechodząc na współrzędne walcowe
14 cze 17:19
kyrtap:

x
2 + y
2 = 2x ⇔ x
2 +y
2 −2x = 0
| ⎧ | −2a = −2 | |
| ⎨ | | ⇒ (a = 1 ⋀ b = 0) ⇒ S = (1,0)
|
| ⎩ | −2b = 0 | |
x
2 + y
2 = 2x
(rcost)
2 + (rsint)
2 = 2rcost
r
2 = 2rcost / :r
r = 2cost
0 ≤ r ≤ 2cost
14 cze 17:31
Saris: Już do tego doszedłem, ale x/y jest ok tylko przedział r zły. O to chodziło?
Dziękuje.
14 cze 17:35
kyrtap: nom
14 cze 17:35
Saris: Ja to zrobiłem tak, że r wychodzi z początku układu więc wpisałem trójkąt oparty na średnicy i
policzyłem z cosinusa kąta, bo średnica jest znana.
14 cze 17:40
Saris: Takie zadanko:
Obliczyć moment bezw. względem osi OZ jednorodnej części powierzchni kuli x
2+y
2+z
2=a
2
zawartej między płaszczyznami z=h oraz z=a gdzie 0<h<a.
No to powierzchnia ta jest jest częscią sfery od h do a, taka miska.
Na początku myślałem, że to jest mniejsza sfera, ale chyba to tak nie działa (bo użyłem wsp.
sferycznych i jakieś herezji wychodziły).
Doszedłem do wniosku, że trzeba użyć współrzędnych walcowych.
x=rcost
y=rsint
z=z=
√a2−r2
0<=t<=2pi (oczywiste)
0<=r<=...
| | x2 | | y2 | |
∫∫S(x2+y2)dS gdzie dS=√1+ |
| + |
| dxdy (wszystko pod √) |
| | a2−x2−y2 | | a2−x2−y2 | |
Czy dobrze rozumuję? Jak wyznaczyć górną granicę r?
14 cze 22:46
Saris: help.
14 cze 23:01
Saris: bump
14 cze 23:29
Saris: .
15 cze 00:29
Saris: ..
15 cze 01:00