Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
xyz: Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
2z3 + iz2 + 2z + i = 0
14 cze 16:33
zombi: z2(2z+i) + (2z+i) = 0 ⇔ (2z+i)(z2+1) = 0 ...
14 cze 16:39
xyz: Mógłby ktoś podać pełne rozwiązanie? Bo coś mi nie wychodzi...
14 cze 16:47
zombi: Jeśli iloczyn = 0 to, któryś ze składników musi być równy 0.
2z+i = 0 lub z2+i = 0, dalej dasz radę?
14 cze 16:58
xyz: a może ktoś podać końcowy wynik?
14 cze 17:18
Mila:
2z
3 + iz
2 + 2z + i = 0⇔
z
2*(2z+i)+(2z+i)=0
(2z+i)*(z
2+1)=0
2z+i=0 lub z
2+1=0
2z=−i lub z
2−i
2=0
| | −i | |
z= |
| lub (z−i)*(z+i)=0 |
| | 2 | |
===============
14 cze 19:40