aa
Hugo: RSA czemu niedziala
p = 11
q = 13
e = 7
N = p*q = 143
FI = (p−1)(q−1) = 120
szyfrujemy liczbe 20
S = J
e mod N
S = 20
7 mod 143
S = (20
3 mod 143 * 20
4mod143)mod143 = 136
wyznaczamy 'd'
NWD(FI , e) = NWD( 120,7) = 1
1= e*d + x*120
dla x= −7 fajnie wychodzi

d = 103 troche duze

Deszyfracja
J = S
d mod N
J = 136
103 mod 143
zauwazyłem ze 136
5 mod 143 jest równe zero

wiec policzylem 136
3mod143 i nie wyszlo

co robie źle?
14 cze 15:37
Braams: 136
5 mod 143 = 67
14 cze 15:42
Hugo: 
Dziękować
14 cze 15:55
Hugo: Google ucina w pasku adresu cyferki myslalem ze równe
14 cze 15:58
Braams: używaj wolframa

w ogóle zauważyłem, że rozbijasz sobie te potęgi a potem mnożysz. Nie łatwiej algorytmem
szybkiego potegowania z modulo?
14 cze 16:01
Hugo: wyszlo

tez szybciej jest jak sie używa dyrektywy googlowskiej w postaci '%'

352653750%143 = 20
14 cze 16:08
Hugo: jaki ;−;? nie znam? od wczoraj sie ucze jutro kolokwium popołudniu
<40% nie zdane
>70% zeróweczka
14 cze 16:09
Hugo: Braams: a masz cos fajnego do metody rabina? stronka czy cos
14 cze 16:10
Braams: Mi chodziło o obliczanie dużych liczb z modulo

np. 2
100 mod 500 czy coś
14 cze 16:12
Hugo: 
uu ach po swojemu zrobie bedzie dobrze tez ;x
14 cze 16:28