obliicznie
Ernest : witam mam problem z obliczeniem r, pomoglby ktos i wyjasnil jak to policzyc?
| | 100 | | 500 | | 800 | |
0= −1000+ |
| + |
| + |
| |
| | 1 + r | | (1+r )2 | | (1+r)3 | |
14 cze 15:04
14 cze 15:44
Saizou : mnożąc obustronnie przez U{(1+r})3{100} uzyskamy
0=−10(1+r)3+(1+r)2+5(1+r)+8 i podstawiając za 1+r=t mamy
−10t3+t2+5t+8=0 i teraz pomyśl sam
14 cze 15:47
Ernest : nie wiem nie wychodzi mi, mam kilka wynikw, moglbys podac wynik jaki wyjdzie ?
14 cze 16:13
ZKS:
Matematyka finansowa już widać IRR od razu.
14 cze 16:20
ZKS:
W przybliżeniu wychodzi r = 0.146 ⇒ r = 14.6%
14 cze 16:23
Ernest : zgadza sie, to rachunkowosc, i zgadza sie wynik, teraz musze dojsc jak to wam wyszlo
14 cze 16:32
ZKS:
To się liczy na kalkulatorze sprawdzasz to wstawiając przykładowo za r = 0.1 masz wynik
dodatni to należy zwiększyć r, aby otrzymać wynik ujemny.
Istniej też wzór, którym możemy policzyć to przybliżenie
| | NPV(r1) * (r2 − r1) | |
IRR = r1 * |
| |
| | NPV(r1) + |NPV(r2)| | |
gdzie,
r
1 − procent, kiedy NPV(r
1) jest na plusie
r
2 − procent, kiedy NPV(r
2) jest na minusie.
14 cze 16:46
Ernest : wiem ze jest tak wzor, ale niedllugo mam wazne zaliczenie i nigdy nie wiem jakie mam wziac to
r1 i r2, strzelac jak głupi? wtedy zawsze wyjdzie mi prawdziwe IRR i zawsze takie same?
14 cze 16:49
ZKS:
Sam to miałem rok temu i trochę ogarnąłem to dzięki
Saizou.
Niestety trzeba strzelać jak głupi chyba, że masz takie wzory ile od razu wynosi r nam coś
takiego pokazywał Pan doktor.
Przykładowo liczymy dla r = 0.12.
| | 100 | | 500 | | 800 | |
NPV(r1) = −1000 + |
| + |
| + |
| |
| | 1.12 | | 1.122 | | 1.123 | |
NPV(r
1) = 57.31
Za dużo czyli należy zwiększyć nasze r, teraz weźmy przykładowo r = 0.16.
| | 100 | | 500 | | 800 | |
NPV(r2) = −1000 + |
| + |
| + |
| |
| | 1.16 | | 1.162 | | 1.163 | |
NPV(r
2) = −29.69
Otrzymaliśmy dla r
1 NPV > 0, a dla r
2 NPV < 0, zatem miedzy r
1 i r
2 jest nasze rozwiązanie.
| | 57.31 * (0.16 − 0.12) | |
IRR = 0.12 + |
| |
| | 57.31 + 29.69 | |
IRR = 0.146 = 14.6%.
14 cze 16:59
ZKS:
Teraz zauważyłem, że wzór trochę zmieniłem.
| | NPV(r1) * (r2 − r1) | |
IRR = r1 + |
| |
| | NPV(r1) + |NPV(r2)| | |
14 cze 17:01
Ernest : nie wiem jak to bedzie z zaliczeniem ale zobaczymy, najgorsze to jest to ze nie wiem w jakie
liczby celowac
14 cze 17:12
ZKS:
Zauważ, że jeżeli Ci się tutaj r zwiększa to i mianowniki się zwiększają, a co za tym idzie
zyski Ci się zmniejszają. Proponuje dawać r na początku co najmniej 0.1 i zobaczyć, czy
będziesz mieć większe zyski (wynik na plusie), czy koszty (wynik na minusie), jeżeli
na plusie to trzeba te mianowniki zwiększyć, aby otrzymać wynik ujemny lub na odwrót.
14 cze 17:19