pomocy
ewa25: wyznacz ciag arytmetyczny w ktorym a(10 na dole)−a(13 na dole)=−6,3 i a(5na dole)+a(7na
dole)=8,3
14 cze 14:54
ewa25: prosze o pomoc
15 cze 10:33
J:
a13 − a10 = 3r .... oblicz r
a1*4r + a1*6r = 8,3 ... oblicz a1
szukany ciąg: an = a1 + (n−1)*r
15 cze 10:38
Janek191:
II wiersz powinien być:
a
1 + 4 r + a
1 + 6 r = 8,3
15 cze 11:01
J:
jasne...

dzięki
Janek191
15 cze 11:06
ewa25: a cos dalej a jak sie oblicza r i a1
15 cze 15:37
J:
a13 − a10 = 6,3 = 3r ... stąd: r = ?
15 cze 15:41
ewa25: nierozumiem
15 cze 18:15
ewa25: pomoz wytlumaczyc
15 cze 18:30
ewa25: r=3
15 cze 18:43