pomocy
ewa25: znajdz sume n poczatkowych wyrazow ciagu a)1,3,9,27... n=6 b)−8,−2,4,10,... n=26
14 cze 14:48
ewa25: prosze o pomoc
15 cze 10:33
J:
a) ciąg geometryczny: a
1 = 1 q = 3
b) ciąg arytmetyczny: a
1 = − 8 , r = 6 , a
26 = a
1 + 25*r
15 cze 10:42
ewa25: teraz musze to podstawic i rozwiazac
15 cze 15:39
J:
tak
15 cze 15:43
ewa25: a to w b jak
15 cze 15:53
ewa25: a wyszlo mi s6=13
15 cze 15:54
J:
zastanów sie ... suma tylko pierwszych trzech wyrazów to: 13 ( 1 + 3 + 9) ,
15 cze 15:56
ewa25: a s26 wyszlo 1846
15 cze 15:59
ewa25: to ja juz niewiem co mam zle
15 cze 16:00
J:
też źle ...
15 cze 16:02
ewa25: a moze z s6 mam wziasc to 6 i pomnozyc 13
15 cze 16:04
15 cze 16:06
ewa25: to jak to mialo byc s26=−8+25*6/2*26=
15 cze 16:06
J:
ile wynosi wyraz a26 ?
15 cze 16:10
ewa25: a1+25*r
15 cze 17:27
J:
no to oblicz ...
15 cze 17:28
ewa25: 1+25*6
15 cze 18:01
ewa25: tak
15 cze 18:02
ewa25: −8+25*6=17*6=102
15 cze 18:05
ewa25: tak mialo byc
15 cze 18:05
ewa25: tak czy jeszcze /2
15 cze 18:30