trojkąt
mateusz: czy z odcinków o długościach 21996,21997,21998 można zbudować trójkąt? uzasadnij
odpowiedź
21996 = 21996 *1
21997 =21996 *2
21998 = 21996 * 4
21996 *1 + 21996 *2 < 21996 * 4
3 * 21996 < 21996 * 4
suma dwóch krótszych boków trójkąta jest mniejsza od długości najdłuższego boku, zatem można z
takich odcinków zbudować trójkąt.
Dobrze rozwiązane?
14 cze 13:59
Eta:
a+b>c
1+2 >4 −−− sprzeczność
14 cze 14:03
mateusz: Pokićkało mi się

a więc nie można , ponieważ najdłuższy bok ma długość większa niż suma pozostałych
14 cze 14:05
Eta:
Dokładnie
14 cze 14:06
mateusz: Dzięki za zauważenie błędu . Pozdrawiam
14 cze 14:07
Eta:
Na zdrowie ...
14 cze 14:08