Mógłby ktoś podsunąć pomysł od czego zacząć ? Nie oczekuję gotowego rozwiązania, ale
jakiejś wskazówki.
Przedstawiciel handlowy sprzedaje w ciągu miesiąca od 1 do 5 towarów, przy czym
prawdopodobieństwo każdej z liczb wynosi 1/5. Dostaje 1000 zł prowizji za każdy sprzedany
towar. Przysługuje mu też premia w wysokości 5000 zł, jeśli uda mu się sprzedać 5 sztuk towaru
w ciągu miesiąca. Obliczyć współczynnik korelacji pomiędzy miesięczną liczbą sprzedanych
urządzeń a całkowitym zarobkiem w tym miesiącu.
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| 1 + 2 + 3 + 4 + 5 | ||
EX = | = 3 | |
| 5 |
| 1 + 22 + 32 + 42 + 52 | ||
EX2 = | = 11 | |
| 5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| 1000 + 2000 + 3000 + 4000 + 10000 | ||
EY = | = 4000 | |
| 5 |
| 1 | 1 | |||
E(XY) = 1000 * 1 * | + 1000 * 2 * 0 + ... + 2000 * 1 * 0 + 2000 * 2 * | + ... | ||
| 5 | 5 |
| 1 000 + 4 000 + 9 000 + 16 000 + 50 000 | ||
E(XY) = | = 16 000 | |
| 5 |
| Cov(X,Y) | ||
Wsp. kor. = | ≈ 0,73 | |
| √VarX * √VarY |