jaka liczba
mateusz: jaka jest cyfra jedności liczby
02000+12001+22002+32003+42004+52005
14 cze 12:18
Eta:
3
14 cze 12:26
mateusz: a mógłbym prosić o jakieś rozpisanie?
14 cze 12:29
mateusz:
14 cze 12:45
Godzio:
Potęgi dwójki:
2
1 = 2
2
2 = 4
2
3 = 8
2
4 = 16
2
5 = 32
I cyfra jedności się zapętla
| | ⎧ | ...2 dla n=4k+1 | |
| | ⎜ | ...4 dla n = 4k+2 | |
| 2n = | ⎨ | ....8 dla n = 4k + 3 |
|
| | ⎩ | ...6 dla n = 4k | |
Ponieważ 2002 = 4 * 500 + 2 więc cyfra jedności 2
2002 to 4
I teraz tak ze wszystkimi (z 5 jest łatwo, bo cyfra jedności to 5).
14 cze 12:49
Eta:

fajne określenie "zapętla"?
14 cze 12:50
mateusz: 0+1+...4+...7+...6+...5=23, więc ostatnia cyfra 3.
dziękuję za pomoc
14 cze 12:54
Godzio:
14 cze 12:58
mateusz: Początkowo wychodziło mi, że ostatnią cyfrą jest 7 dlatego napisałem tutaj, a zorientowałem się
dopiero przed chwilką że nie uwzględniłem potęgi 4

Miłego dnia.
14 cze 12:59