Saizou :
wyznaczasz punkty osobliwe, czyli takie w których nasza funkcja podcałkowa jest
nieokreślona(lub +
∞, −
∞), ale ten punkt jest w przedziale całkowanie
| | 1 | | 1 | |
np. ∫02 |
| dx, punktem osobliwym jest x0=0, bo funkcja podcałkowa |
| jest |
| | x | | x | |
określona dla każdego x∊R\{0}. Teraz będziemy liczyć granice
Podchodzimy od 0 z prawej strony bo mamy przedział [0,2], gdyby np. mielibyśmy przedział [−2,0]
to wtedy podchodzimy do 0 z lewej strony.
Wystarczy obliczyć teraz całkę i granicę i masz wynik
PS. W całce możesz mieć tylko jeden punk osobliwy, w innym przypadku musisz rozbić przedział
całkowania na dwa przedziały (punkt rozbicia możesz wybrać dowolnie)
Rozwiązanie
| | 1 | |
limt→0+ ∫t2 |
| dx=limt→0+ (ln2−ln|t|)=+∞, zatem całka niewłaściwa jest rozbieżna |
| | x | |