pochodne
xdxd: Co robię źle? Proszę o pomoc
| | 3 | |
y'=[ |
| ]'=U{3'(1−x3)(2+5x2)−3[(1−x3)(2+5x2)]'}{[(1−x3 |
| | (1−x3)(2+5x2) | |
| | −3[(1−x3)'(2+5x2)+(1−x3)(2+5x2)'] | |
)(2+5x2)]2}= |
| = |
| | [(1−x3)(2+5x2)]2 | |
| −3x2(2+5x2)+(1−x3)10x | | −25x4−6x2+10x | |
| = |
| |
| [(1−x3)(2+5x2)]2 | | [(1−x3)(2+5x2)]2 | |
Wynik ma być inny w liczniku...
13 cze 21:36
xdxd: Przepraszam za jedną linijkę nie w ułamku.
13 cze 21:40
john2: Nie widzę, ale zaproponuję inne rozwiązanie:
| | 3 | |
y' = ( |
| )' = |
| | (1 − x3)(2 + 5x2) | |
| | 1 | |
= 3 * ( |
| )' = |
| | 2 + 5x2 − 2x3 − 5x5 | |
| | −1 | |
= 3 * |
| * (2 + 5x2 − 2x3 − 5x5)' = |
| | (2 + 5x2 − 2x3 − 5x5)2 | |
| | −3(10x − 6x2 − 25x4) | |
= |
| |
| | (2 + 5x2 − 2x3 − 5x5)2 | |
13 cze 21:52
xdxd: Dziękuję, tylko właśnie chcę wiedzieć co jest źle w "moim" sposobie
13 cze 21:56
john2: A nie zepsuł pan (3)' ?
(3)' = 0
13 cze 21:58
xdxd: wyszło 0, bo dalej tylko −3(itd......)
13 cze 22:04
john2: Zgubiłeś chyba −3
13 cze 22:07
john2: w ostatniej linijce.
13 cze 22:08
xdxd: Dzięki wielkie za znalezienie!
13 cze 22:09