parametry
Asmander: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x4 +(m+1)x2 m2 +6m +9=0 ma dwa różne
rozwiązania
13 cze 21:29
Metis: Δ>0
13 cze 21:35
Metis: I podstawienie x2=t
13 cze 21:36
ZKS:
To za mało.
13 cze 21:52
Metis: Δ>0
t=x
2 , t≥0
Coś jeszcze?
13 cze 21:53
Ja: Δ=0 i t>0
13 cze 21:57
ZKS:
Mamy mieć dwa różne rozwiązania. Wprowadzamy nową zmienną x2 = t i otrzymujemy równanie
t2 + (m + 1)t + m2 + 6m + 9 = 0.
Teraz musi rozpatrzeć dwa przypadki.
1o
Δ = 0 ∧ to > 0
2o
Δ > 0 ∧ t1t2 < 0
13 cze 21:57
Metis: Nie przemyślałem tego −dzięki,że czuwasz
ZKS
13 cze 21:59
ZKS:
Od czasu do czasu zerknę. Nie ma sprawy.

Wiadomo dlaczego takie warunki?
13 cze 22:10
Metis: Jeżeli chodzi o mnie, to tak rozumiem

A pytający zadał i ... poszedł.
13 cze 22:30
Asmander: Nie mogłem wczoraj tego rozwiązać
czyli
Δ>0 i widze że równa 0 Δ=0
t=x
2 t ≥ 0
więc
t
2 + (m + 1)t + m2 + 6m + 9 = 0
czyli
I
Δ > 0
Δ=(m+1)
2 − 4*1*(m
2+6m+9) >0
Δ=m
2 +2m + 1 −4m
2 −24m −36>0
Δ=−3m
2 −22m −35 >0
3m
2 +22m +35<0
Δ=484 −420=64
√Δ=8
I tutaj warunek drugi
t1t2>0
czyli
t1=−5
x
2=−5
sprzeczność
sprzeczność
II Δ=0
Δ=(m+1)
2 − 4*1*(m
2+6m+9) =0
Δ=m
2 +2m + 1 −4m
2 −24m −36=0
Δ=−3m
2 −22m −35 =0
3m
2 +22m +35=0
Δ=484 −420 =64
√Δ=8
co robie nie tak?
14 cze 09:46
Asmander: ja za bardzo nie rozumiem tego drugiego warunku, że :
to > 0 i t1t2 < 0
14 cze 09:56
ZKS:
To się nazywa wyczucie czasu akurat wszedłem, ale zaraz wychodzę to spróbuję szybko
wytłumaczyć.
Warunek t
0 > 0 pierwiastek większy od zera. Trzeba użyć wzorów Viete'a
| | −b | |
to + to > 0 ⇒ 2to > 0 ⇒ to > 0 [ |
| > 0]. |
| | a | |
Natomiast warunek t
1t
2 < 0 oznacza, że mamy pierwiastki różnych znaków jeden
dodatni drugi ujemny. Też wykorzystujemy wzory i mamy
Rozumiesz?
14 cze 10:09
ZKS:
Ty tam liczysz m1 oraz m2 (parametr) nie zmienną zauważ to.
14 cze 10:10
Ja: Drugi warunek wynika z tego ,że jeżeli x2=t to gdy jedno t jest ujemne a drugie dodatnie
to masz dwa rozwiązania np t1=−4 a t2=9 to x2=−4 a x2=9 i tylko t>0 dwa rozwiązania
14 cze 10:11
Asmander: | −m−1 | | m2+6m+9 | |
| > 0 | *2 |
| < 0 |
| 2 | | 1 | |
−m−1 > 0 (m+3)
2 < 0
−m > 1 m < −3
m < −1 czyli m∊(−
∞, −3)
m∊(−
∞ ,−1)
no i użyłem w tym zadaniu te wzory Viete'a
No i w obu mi wyszły dwa miejsca zerowe < 0
14 cze 12:32
ZKS:
Widzę, że jest problem z podstawową wiedzą.
(m + 3)2 < 0
Jaka liczba m spełni tą nierówność?
14 cze 12:48
Asmander: (m+3)2 < 0 | pierwiastek
|m+3| < 0
m ≥ −3
o to chodzi?
14 cze 12:50
Asmander: aha i t
1 * t
2 jest sprzeczne tak

?
14 cze 12:52
ZKS:
Sprawdź to podstawiając dowolną liczbę z Twojego przedziału.
14 cze 12:53
ZKS:
Tak. Nie ma takiej liczby m ∊ R, która spełni tę nierówność.
14 cze 12:53
Asmander: to znaczy że ten 1 przypadek jest prawdziwy
t
1 = −5
14 cze 12:56
ZKS:
Jeszcze raz powtarzam, że Ty masz parametr nie zmienną.
Δ = (m + 1)
2 − 4(m
2 + 6m + 9) = (m + 1)
2 − [2(m + 3)]
2 =
(m + 1 − 2m − 6)(m + 1 + 2m + 6) = −(m + 5)(3m +7)
| | 7 | |
−(m + 5)(3m + 7) = 0 ⇒ m = −5 ∨ m = − |
| |
| | 3 | |
Teraz warunek t
o > 0 ⇒ −(m + 1) > 0 ⇒ m < −1 bierzemy iloczyn tego rozwiązania i piszemy
| | 7 | |
Zatem jedynie dla m ∊ {−5 ; − |
| } mamy dwa różne pierwiastki. |
| | 3 | |
14 cze 16:04