Mila:
Najlepiej wyznacz rzut prostokątny punktu A na płaszczyznę .
S(x
s,y
s,z
s) − rzut
k
→=[2,−1,3] wektor prostopadły do płaszczyzny
π: 2x−y+3z+1=0
k
→ jest wektorem kierunkowym prostej prostopadłej do π
| | x−1 | | y−1 | | z | |
k: |
| = |
| = |
| przekształcamy do postaci parametrycznej⇔ |
| | 2 | | −1 | | 3 | |
x=1+2t
y=1−t
z=3t, t∊R
===========
S=(1+2t,1−t,3t)∊prostej k i punkt leży na pł. π⇔spełnia jej równanie
2*(1+2t)−(1−t)+3*3t+1=0
2+4t−1+t+9t+1=0
14t=−2
| | 2 | | 1 | | 3 | |
S=(xs,ys,zs)=(1− |
| ,1+ |
| ,− |
| ) oblicz ( sprawdź rachunki) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
S jest środkiem AA', A'=(x',y',z')
dokończ