matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
kasia:
Dane są liczby x=2
8
√
3
+6
i y=2
4
√
3
+5
. Wówczas A. y=
1
2
√
x
B. y=2
√
x
C. y=4
√
x
D. y=8
√
x
Jak to zrobić? Proszę o pomoc
13 cze 20:28
Mila:
y=a*x
1
2
⇔ 2
4
√
3
+5
=a*(2
8
√
3
+6
)
1
2
⇔ 2
4
√
3
+5
=a*2
4
√
3
+3
a=2
4
√
3
+5−4
√
3
−3
a=2
2
a=4 Odp. C
13 cze 20:41