aa
Hugo: Ile podzbiorów zbioru [n] = {1, 2, ..., n}, wliczając zbiór pusty, nie zawiera
sąsiednich liczb?
jak to rozwiazać

?
13 cze 20:06
Vax: Niech an oznacza ilość takich podzbiorów zbioru {1, 2, ..., n} o których mowa w zadaniu. Wtedy
a1 = 2, a2 = 3. Popatrzmy ile wynosi an. Mamy dwa przypadki, albo bierzemy n'ty element
albo go nie bierzemy, w pierwszym przypadku mamy an−2 możliwości (bo n−1 elementu nie
możemy już wziąć i bierzemy wszystkie ,,dobre" podzbiory {1,2,...,n−2}), a w drugim po prostu
an−1. Stąd an = an−1+an−2, a to już się nam kojarzy z ciągiem fibonacciego, tylko
skoro a1 = 2, a2 = 3 to przesuniętym o 2, tj an = Fn+2.
13 cze 20:40
Hugo: Dziekuje
13 cze 22:50