proszę o pomoc
paulaa: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba
k( k+1)( k+9) ( k 2 +1) jest podzielna przez 5.
13 cze 20:06
mol:
było było było .......................................
13 cze 20:24
ZKS:
k(k + 1)(k + 9)(k2 + 1) = k(k + 1)(k − 1 + 10)(k2 − 4 + 5) =
k(k + 1)(k − 1)(k2 − 4 + 5) + 10k(k + 1)(k2 + 1) =
k(k + 1)(k − 1)(k2 − 4) + 5k(k + 1)(k − 1) + 10k(k + 1)(k2 + 1) =
k(k + 1)(k − 1)(k − 2)(k + 2) + 5k(k + 1)(k − 1) + 10k(k + 1)(k2 + 1) =
(k − 2)(k − 1)k(k + 1)(k + 2) + 5k(k + 1)(k − 1) + 5 * 2k(k + 1)(k2 + 1)
13 cze 20:25