czy mogę
mateusz: Gdy mam coś takiego
to mogę zrobić tak?
130 +
1x=
112 / *x
...
x=20
czy tak nie można robić z ułamkami?
13 cze 19:35
ZKS:
Jak masz równanie to tak możesz robić, tylko najpierw to się dziedzinę wyznacza.
13 cze 19:37
mateusz: to nie jest do końca równanie

doszedłem do czegoś takiego w zadanie które brzmi: Jurek wybrał sie na wycieczkę rowerowa. cała
trasę podzielił na dwa odcinki równej długości. pierwszy odcinek pokonał z szybkością 30km/h a
cala trasę ze średnią prędkością 24km/h. Oblicz , z jaką prędkością pokonał drugi odcinek
trasy.
13 cze 19:40
mateusz: Tzn. to jest równanie, ale na podstawie zadania
13 cze 19:40
Mila:
W tym zadaniu możesz skorzystać z tego, że średnia prędkość jest średnią harmoniczną obu
prędkości
24*(30+v
2)=60v
2 /:12
2*(30+v
2)=5v
2
60+2v
2=5v
2
v
2=20
Poczytaj o tym, przydaje się.
13 cze 20:06