PARAMETR M
hs: Dla jakiego parametru m;m∊R równanie 4
x+(m−2)2
x+4=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste ?
ROBIĘ TAK :
t=2
x t>0
t
2+(m−2)t+4=0
zał.
1)Δ>0
2)t
1*t
2>0
3)t
1+t
2>0
1)Δ=m
2−4m−12
m
2−4m−12>0
Δ
m=16+48=64
m∊(−
∞;−2)u(6;
∞)
4>0
m∊R
−m>−2
m<2
Rozwiązanie końcowe :
m∊(−
∞;−2)u(6;
∞)
m<2
więc ich iloczyn :
m∊(−
∞;−2)
PROSZĘ O SPRAWDZENIE czy wszystko jest okej ?
13 cze 17:51
mol:
źle
13 cze 17:54
MYSZ: Wyglada spoko.
13 cze 18:50
ZKS:
Zawsze są nieścisłości z tymi dwoma pierwiastkami w treści zadania jedni autorzy chcą
warunku Δ > 0 inni Δ ≥ 0. Jeżeli było by napisane, że różne to jest to oczywiste Δ > 0
tak właśnie brzmią polecenia na maturach, że jest napisane czy różne tutaj nie ma słowa, że
różne to Δ ≥ 0.
13 cze 19:03
Mila:
Czasem z treści wynika , że rozwiązania są różne.
Np. podane jest , że rozwiązania równania kwadratowego są różnych znaków, wtedy Δ>0.
13 cze 19:58
hs: Dziękuję
14 cze 12:36
hs: Jeszcze 2 nierównośći :
a)0,5
2x2−x≥1
14 cze 14:32
hs: →
14 cze 14:42
hs: ←
14 cze 14:48
hs: →
14 cze 15:03
hs: ←
14 cze 15:12
hs: →
14 cze 15:55
Mila:
a)
a)(0,5)
2x2−x≥1⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2x2−x≥( |
| )0⇔ a= |
| to funkcja y=( |
| )x jest malejąca |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2x
2−x≤0
x(2x−1)≤0
Miejsca zerowe:
==========
14 cze 20:32
Mila:
b)
oblicz
S=3+6+.....+3x
14 cze 20:35
hs: | | 3+3x | |
Chodzi mi właśnie czy Sn= |
| *x ? |
| | 2 | |
14 cze 21:29
ZKS:
3x = 3 + (n − 1) * 3
x = 1 + n − 1
x = n
14 cze 21:37
hs: Dzięki
14 cze 21:42