ekstrema lokalne
damiann1209: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji: y= x/2 + 2/x
Ktoś pomoże z rozwiązaniem?
13 cze 17:19
mol:
samemu
13 cze 17:23
PW: Mnie to się kojarzy z powszechnie znaną nierównością
dla a > 0. Dowód polega na wykorzystaniu wiedzy o funkcji kwadratowej.
A jak jest dla a < 0?
13 cze 17:33
Janek191:
więc
| | 2 | |
y ' =0,5 − |
| = 0 ⇔ x2 = 4 ⇔ ( x = − 2 lub x = 2) |
| | x2 | |
więc
f ''( − 2) = − 0,5 < 0 − funkcja f ma w punkcie x = − 2 maksimum lokalne
równe y{max} = f(− 2) = ...
f '' ( 2) = 0,5 > 0 − funkcja f ma w punkcie x = 2 minimum lokalne
równe y
min = f(2) = ...
13 cze 17:55
ZKS:
| | x | | 2 | |
Zgodnie z uwagą PW to wykorzystujemy i zauważamy, że funkcja f(x) = |
| + |
| |
| | 2 | | x | |
jest funkcją parzystą, czyli f(−x) = −f(x).
| | −x | | 2 | | x | | 2 | |
f(−x) = |
| + |
| = −( |
| + |
| ) |
| | 2 | | −x | | 2 | | x | |
13 cze 17:56
Janek191:
f jest funkcją nieparzystą , co widać również na wykresie
13 cze 18:00
ZKS:
Oczywiście u mnie winno być " ... nieparzystą, ... ".
13 cze 18:04