Ekstrema lokalne funkcji
Damian: Ekstrema lokalne funkcji
Jak rozwiązać taki przykład?
y=x/2 + 2/x
Ktoś pomoże?
13 cze 17:11
john2:
wyznaczyć dziedzinę
obliczyć y'
rozwiązać y' = 0
określić znak y' wokół rozwiązań
wyciągnąć wnioski
13 cze 17:20
mol:
zero wkładu własnego...
13 cze 17:24
Damian: john2
Tak zrobiłem jak piszesz tylko nie wiem w jednym miejscu jak zrobić. A dokładniej:
mam dziedzinę: Dy = R/{0}
następnie liczę y' = (x/2)' + (2/x)' i wychodzi mi (2−x) / 4 + (x−2) / x2
Nie wiem co z tym zrobić dalej.
13 cze 17:28
john2: Obawiam się, że ta pochodna jest źle policzona.
13 cze 17:33
Damian: john2
Rzeczywiście powinno być y' = 1/2 − 2/x2
13 cze 17:40
john2: | | 1 | | 2 | |
teraz rozwiąż |
| − |
| = 0 |
| | 2 | | x2 | |
13 cze 17:41
Damian: Dzięki
13 cze 17:43