trzeba tu obliczyc calki nieoznaczone
Asiaaaa: ∫2x−1+x2/3√x dx
∫x√1−x dx
∫1/x3√lnx dx
∫(4−2x)*lnx dx
∫(3x+1)*e−x dx
∫dx/√−x2+x+20
∫2x4+10/x3+4x dx
∫dx/sinx−cosx
∫ex*sin2x dx
∫4x2+2/√x2+9 dx
13 cze 15:36
Janek191:
| | x2 | |
∫ ( 2 x − 1 + |
| ) dx ? |
| | 3√x | |
13 cze 16:43
Asiaaaa: 2X−1 rowniez w liczniku
13 cze 17:14
J:
No to masz problem z głowy
13 cze 17:17
Asiaaaa: jak to nie jest rozwiazane..
13 cze 17:25
J:
Jak znam Janka191 rozwiążr Ci wszstko
13 cze 17:34
ZKS:
Rozwiąże Ci jak Ty za mnie projekt zrobisz. Idziesz na taki układ?
13 cze 17:43
Asiaaaa: Janek191 moge liczyc na pomoc?
13 cze 18:02
J: Kiedys z kumplem trzaskalismy projekty dla calego roku..kasy po uszy
13 cze 18:09
mol:
dobrze zapłać to i ja zrobię..........................
13 cze 18:12
Janek191:
| | 2 x − 1 + x2 | | x2 + 2 x − 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | 3√x | | x13 | |
= x
2 −13 + 2 x
1 −13 − x
−13 = x
53 + 2 x
23 − x
−13
Stosujemy wzór na całkę funkcji potęgowej
więc
∫ f(x) dx = ∫ x
53 dx + 2 ∫ x
23 dx − ∫ x
−13 dx =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x83 +2* |
| x53 − |
| x23 +C = |
| | 53+1 | | 23+1 | | −13+1 | |
...
13 cze 18:18
ZKS:
Nie wie z czego, ale zrobi dobre.

Ode mnie kolega z roku młodszym robi to za
wszystkie rysunki z żelbetu na 1 osobę wychodzi z 2 000 złotych.
13 cze 18:21
Asiaaaa: to caly rozwiazany przyklad?
13 cze 19:23
Janek191:
Trzeba dokończyć działania − ułamki
13 cze 19:25
Asiaaaa: a moglabym prosic o pomoc w reszcie?
13 cze 19:26
Mariusz: | | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | √−x2+x+20 | | √−(x−5)(x+4) | |
√(5−x)(x+4)=(x+4)t
(5−x)(x+4)=(x+4)
2t
2
5−x=(x+4)t
2
5−x=xt
2+4t
2
5−4t
2=x+xt
2
x(1+t
2)=5−4t
2
| | 5−4t2 | | −4−4t2+9 | | 9 | |
x= |
| = |
| =−4+ |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
dx=9*(−1)*(1+t
2)
−2*(2t)dt
| | 1+t2 | | (−18t) | |
∫ |
| * |
| dt |
| | 9t | | (1+t2)2 | |
=−2arctan(t)+C
| | x+4 | |
=2arctan( |
| )+C |
| | √−x2+x+20 | |
13 cze 20:23
Mariusz: √x2+9=t−x
x
2+9=t
2−2tx+x
2
9=t
2−2tx
2tx=t
2−9
| | 2t2−t2+9 | | t2+9 | |
t−x= |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
13 cze 20:34
Asiaaaa: potrzebuje jeszcze 3 calki z tych rozwiazane,bardzo prosze o pomoc
13 cze 22:55
Asiaaaa: moge prosic o pomoc przy jeszcze 2 calkach?
14 cze 10:56
14 cze 15:42
Asiaaaa: czy moge prosic o pomoc przy 2 calkach jeszcze?
14 cze 19:33