lemat burnside'a
wig: Trójkąt równoboczny dzielimy na 6 jednakowych trójkatów, prowadząc w nim trzy środkowe. Na ile
sposobów można pokolorować tych 6 trójkącików za pomocą dwóch kolorów, jeżeli dwa
pokolorowania uznajemy za równoważne, gdy jedno z nich można uzyskać z drugiego przez obrót
lub symetrię?
Wiem, że trzeba skorzystać z Lematu Burnside'a, ale nie mam pojęcia jak.
|x| = 26
2, bo 2 kolory, a do potęgi 6 bo powstało 6 trójkątów?
Teraz należałoby wypisać wszystkie obroty i osie symetrii ale tego już nie potrafię.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
13 cze 15:25
wig: Znalazłem takie rozwiązanie tego zadania:
2
6 − możliwych pokolorowań
Obroty o 0, 120 i 240 stopni.
Fix(0) = 2
6
Fix(120) = 2
2 = Fix(240)
| | 1 | |
Zatem G = |
| ( 26 + 22 + 22 ) |
| | 3 | |
Ale nadal tego nie widzę dlaczego 2
2 ? Dla mnie jedynie środek jest punktem stałym a gdzie ten
drugi punkt?
13 cze 18:03
wig: up
13 cze 20:10