replay ;3
Hajtowy: Pomoc

∫x
2sinxdx = ...
Nieoznaczone całki... a dają tak bardzo w kość

zrobiłbym to przez części.
u = x
2 v' = sinx
u' = 2x v = −cosx
Wychodzi wtedy:
.... = x
2 * (−cosx) − ∫ (−cosx * 2x) = ...
Dalej nie wiem jak
13 cze 15:08
J:
dalej przez czesci ...redukujesz x
13 cze 15:10
J:
eliminujesz
13 cze 15:12
ZKS:
x2 sin(x)
−2x −cos(x)
2 −sin(x)
0 cos(x)
∫ x2sin(x)dx = (−x2 + 2)cos(x) + 2xsin(x)
13 cze 15:12
ZKS:
Pierwsza kolumna " − pochodna " druga kolumna " całka " i mnożymy na krzyż (↘).
13 cze 15:14
Hajtowy:
u=2x v' = cosx
u' =1 v = sinx
− 2xsinx − ∫sinx = .... = −cosx*x
2 − (2xsinx − cosx) + C =
−cosx * x
2 − 2xsinx + cosx + C ?
13 cze 15:14
Hajtowy: ZKS wybacz ale nie wiem wgl co zrobiłeś
13 cze 15:15
J:
Kiedys Trivial podal ten prosty sposób
13 cze 15:22
Kacper:
Dosyć fajne i przyznam że nie widzialem tego
13 cze 15:24
ZKS:
To jeszcze raz wytłumaczę.
x2 sin(x)
[−pochodna] [całka]
−2x −cos(x)
2 −sin(x)
0 cos(x)
Teraz mnożymy na krzyż ↘ jak pokolorowałem i sumujemy.
∫ x2sin(x)dx = x2 * −cos(x) + −2x * −sin(x) + 2 * cos(x) =
(−x2 + 2)cos(x) + 2xsin(x)
13 cze 15:29
Hajtowy: Ale świetne

Tego nie znałem xd

Mam jeszcze jedno pytanie

Mam policzyć wyznacznik:
1
0 2 0
1
0 5 0
0
4 −2 2
3
1 4 −2
Pomnożyłem wiersz 4 przez −4 i z wiersza 3 zrobiło mi się : −12 0 −10 10
Tak więc w 2 kolumnie mam 3 zera i jedynkę więc wykreśliłem 2 kolumnę i 3 wiersz
Następnie napisałem: 1 * (−1)
2+4 * MACIERZ
MACIERZ:
1 2 0
1 5 0
3 4 −2
Z której policzyłem wyznacznik i wyszło mi −6

Czy dobrze to zrobiłem? xd
13 cze 15:44
Hajtowy: Pomnożyłem wiersz 4 przez −4 i z wiersza 3 zrobiło mi się : −12 0 −18 10
13 cze 15:46
13 cze 15:47
Kacper:
Pomnożyłem wiersz 4 przez −4 i z wiersza 3 zrobiło mi się − Co to? Mnożysz 4 wiersz, a zmienia
się 3? opisz to sensownie.
zły wynik
13 cze 15:52
Hajtowy:
Wykreśliłem niepotrzebnie 3 wiersz

powinienem 4 i wyjdzie ładnie 30
13 cze 15:53