matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź rozwiązanie ogólne równania (2x+y)dx+(x+2y)dy=0
Joanna:
znajdź rozwiązanie ogólne równania (2x+y)dx+(x+2y)dy=0
13 cze 15:00
Joanna:
Wyznacz ekstrema funkcji x
2
+ xy + y
2
+ x − y −2=0
13 cze 15:06
Mariusz:
(2x+y)dx+(x+2y)dy=0 To równanie jest zarówno jednorodne jak i zupełne Jakim sposobem chcesz je rozwiązywać
13 cze 23:32
Mariusz:
(2x+y)dx+(x+2y)dy=0
dy
(2x+y)+(x+2y)
=0
dx
dy
(x+2y)
=−(2x+y)
dx
dy
−2x−y
=
dx
x+2y
y=ux y'=u'x+u
−2x−ux
u'x+u=
x+2ux
x(−2−u)
u'x+u=
x(1+2u)
−2−u
u'x+u=
1+2u
−2−u
u'x=
−u
1+2u
−2−u−u−2u
2
u'x=
1+2u
−2(1+u+u
2
)
u'x=
1+2u
(1+2u)u'x
=−2
1+u+u
2
(1+2u)du
−2dx
=
1+u+u
2
x
ln|1+u+u
2
|=−2ln|x|+C
C
(1+u+u
2
)=
x
2
x
2
(1+u+u
2
)=C x
2
+x*xu+x
2
u
2
=C x
2
+xy+y
2
=C
14 cze 00:46