Znajdź równanie ogólne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty P(1,-2,-1), Q (4
Joanna: Znajdź równanie ogólne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty P(1,−2,−1), Q (4,1,1) i
równoległej do wektora
do wektora a[5,3,4]
13 cze 14:50
AS: Sposób 1
| x − x1 y − y1 z − z1 |
| x − x2 y − y2 z − z2 | = 0
| wx wy wz |
Sposób 2
Szukane równanie płaszczyzny
A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Rozwiązać układ równań
x1*A + y1*B + z1*C + 1 = 0
x2*A + y2*B + z2*C + 1 = 0
wx*A + wy*B + Wz*C = 0
Wyliczone A,B,C wstawić do równania opłaszczyzny
13 cze 16:13
AS: Dokładka
Równanie płaszczyzny: 3*x − y − 3*z − 8 = 0
Powodzenia.
13 cze 16:17