Wzory redukcyjne
Chmod96:
Ctg(−225 stopni) = ?
Sin(−180 stopni) = ?
13 cze 14:36
13 cze 14:38
Chmod96: no tak fajnie dzięki za link ale ja nie wiem jak to rozwiązać a w przykładach tego nie ma
13 cze 14:39
Mariusz: ctg(225+270)=−tan(45)=−1
sin(−180)=0
13 cze 14:44
Chmod96: dlaczego jest 225+270 ?
13 cze 14:48
Mariusz: Powinno być −225+270 ,zgubiłem znak
13 cze 20:37
Kacper:
ctg(−225o)=−ctg225o=(*)=−1
(*) ctg225o=ctg(180o+45o)=ctg45o=1
13 cze 20:49
Mila:
ctg(−225 o) =−ctg(225o)=−ctg(180+45)=−ctg(45)=−1
sin(−180 o) =−sin(180)=0
sinx ,tgx, ctgx to funkcje nieparzyste f(−x)=−f(x)
cos(−x)=cosx funkcja parzysta
13 cze 20:50