Poprowadzić płaszczyznę przez proste
Zigi: Poprowadzić płaszczyznę przez proste:
2x+y−z+3=0
2x+y−z+6=0
13 cze 14:19
AS: Jak łatwo zauważyć są to proste równoległe.
Obrać dwa różne punkty na jednej prostej
i jeden punkt na drugiej prostej,następnie
napisać równanie płaszczyzny przez trzy punkty.
13 cze 14:28
Zigi: Dzięki za pomoc mam tylko jeszcze jedno pytanie w jaki sposób wyznaczyć te punkty ?
13 cze 14:48
mol:
2x+y−z+3=0 − to równanie płaszczyzny
13 cze 14:58
Zigi: Dzięki, a możesz na pisać jak to zrobić bo chciałbym sie tego nauczyć
13 cze 15:05
AS: Przyjąć za x i y pewne liczby i wyliczyć z
np. x = 2 , y = 5 , z = 2*x + y + 3 = 2*2 + 5 + 3 = 12
Pierwszy punkt A(2,5,12) podobnie następne
13 cze 15:58
Zigi: nieważne jakie liczby wstawię
14 cze 17:43