Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
Adam: Obwód równoległoboku jest równy 56,boki w stosunku 3:5.Oblicz P=?
13 cze 14:12
Kacper:
P ∊ (0;183,75)
13 cze 14:18
Adam: Dzięki,za wyniki.Ale mi bardziej chodzi o to jak się to oblicza,czyli krok po kroku,bo wyniki
za wiele nie dają

Poproszę o rozwiązanie (czyli skąd się te liczby wzięły)
13 cze 20:24
Bolo:
Dziękujesz za wynik czego?
14 cze 00:02
pigor: ..., P
r= absinα= ?
a+b=28 i a=3k i b=5k ⇒ 8k=28 ⇒ 2k=7 ⇒
⇒ k=3,5 i a=10,5 i b=17,5 i sinα=
35 ⇒
Pr=10,5*17,5*
35=
110,25.
14 cze 01:09
Bolo:
Źle pigor. Ze znajomości długości boków równoległoboku nie wynika sinus kąta między bokami
14 cze 07:09
Kacper:
Dlatego moja odpowiedź jest dobra
14 cze 08:54