minimum...
Marta: Policzy mi ktoś minimum tej funkcji?

3a
2/2+4V/3a+2V/a
13 cze 13:21
Janek191:
Tu nie ma żadnej funkcji
13 cze 19:27
Marta: f(x)=3a2/2+4V/3a+2V/a chodzi o pochodne...
14 cze 08:32
Janek191:
x − nie występuje po prawej stronie
więc jest
f(a) lub f( V)
| | 3 a2 | | 4 V | | 2 V | |
Czy jest f(a) = |
| + |
| + |
| ? |
| | 2 | | 3 a | | a | |
14 cze 09:25
Marta: Firma produkująca opakowania tekturowe dostała zlecenie an wyprodukowanie opakowania
prostopadłościennego o danej objętości V, z zastrzeżeniem zleceniodawcy, że ze względu na
wielkość palet transportowych, długości krawędzi podstawy produkowanego opakowania musza być w
stosunku 2:3.
Jakie musza być wymiary tego opakowania, aby pole jego powierzchni było najmniejsze z
możliwych?
Takie zadanie... i wyprowadziłam pole P = 2(x*y + x*H + y*H) do tej postaci wyżej.. i nie umiem
policzyć minimum tej funkcji
14 cze 09:31
Janek191:
Wymiary podstawy opakowania:
a = 2 x
b = 3 x
c − wysokość opakowania
Objętość
| | V | |
V = 2x* 3 x*c = 6 x2*c ⇒ c = |
| |
| | 6 x2 | |
Pole powierzchni opakowania:
| | V | | V | |
P = 2*( a*b + a*c + b*c) = 2*( 6 x2 + 2 x* |
| + 3x* |
| ) |
| | 6 x2 | | 6 x2 | |
| | 2V | | V | | 5V | |
P(x) = 12 x2 + |
| + |
| = 12 x2 + |
| |
| | 3 x | | x | | 3x | |
więc
| | 5V | | 1 | | 5 V | |
P '(x) = 24 x2 − |
| * |
| = 0 ⇔ 72 x4 = 5 V ⇔ x4 = |
| ⇔ |
| | 3 | | x2 | | 2*36 | |
| | √5 V | | 4√5 V | |
⇔x2 = |
| ⇔ x = |
| = xo |
| | 6√2 | | √6*4√2 | |
| | 10 V | | 1 | |
P ''(x) = 48 x + |
| * |
| |
| | 3 | | x3 | |
P '' ( x
o) > 0 − funkcja P(x) osiąga minimum dla x
o.
Teraz trzeba obliczyć
a = 2 x
o
b = 3 x
o
14 cze 10:14
Marta: o Panie..
14 cze 10:22
Janek191:
Sprawdź, czy się nie pomyliłem w rachunkach, bo trochę dziwne to x
o
14 cze 10:28