Wielomian podzielność
Asmander: oblicz parametr a i b jeśli
W(x)=x4 + ax3 +bx2 −3x −9
P(x) = x2 +6x +9
W(x) = P(x) * Q(x)
P = x2 +6x + 9 * (ax2 +bx) i potem porównać dobrze to rozwiązuje?
13 cze 11:45
ZKS:
Co to jest? Nic z Twojego zapisu nie rozumiem.
13 cze 12:44
Asmander: chodzi mi o to, że
W(x)/P(x) = Q(x)
a więc
W(x) = P(x) * Q(x)
x4 + ax3 +bx2 −3x −9 = x2 +6x + 9 * Q(x)
a za Q(x) wstawić Ax2 +Bx bo trzeba te dwie liczby przyrównać
14 cze 10:00
Asmander: Bo W(x) = P(x) * Q(x) i trzeba to przyrównać .. albo po prostu podzielić W(x) przez P(x)
14 cze 10:03
Asmander: a za Q(x) wstawić Ax2 + Bx + C bo W(x) jest stopnia 4 a P(x) stp. 2 i żeby wyrównać Q(x) też
musi być stopnia 2
14 cze 10:09
ZKS:
Strasznie dziwnie to napisałeś na początku i jeszcze raz Cię poprawię.
x4 + ax3 + bx2 − 3x − 9 = (x2 + 6x + 9)Q(x)
14 cze 10:13
Kacper:
Gdybyś podał całą treść zadania to ni byłoby problemu...
Chodzi o znalezienie paramtermów a i b tak by wielomiany były podzielne.
14 cze 10:14
ZKS:
(x2 + 6x + 9)(cx2 + dx + e) = x4 + ax3 + bx2 − 3x − 9
Teraz porównujemy wyraz wolny i wyraz przy najwyższej potędze
x2 * cx2 = x4 ⇒ c = 1
9 * e = −9 ⇒ e = −1
(x2 + 6x + 9)(x2 + dx − 1) = x4 + ax3 + bx2 − 3x − 9
Dalej sam pokombinuj.
14 cze 10:19
ZKS:
Dokładnie te treść nie była zrozumiana, ponieważ dzieląc W(x) przez P(x) możemy otrzymać
resztę, ale nie napisałeś, że jest on podzielny przez P(x).
14 cze 10:21
ZKS:
Dobra ja idę. Jak będą dalej wątpliwości pisz to na pewno ktoś pomoże.
14 cze 10:25
Asmander: W(x)=P(x)*Q(x)
W(x) =x
4 + ax
3 + bx
2 − 3x − 9
W(x) = (x
2+6x+9) * (Ax
2+Bx +C)
W(x) = Ax
4 +Bx
3 +Cx
2 +6Ax
3 +6Bx
2 +6Cx + 9Ax
2 + 9Bx + 9C
W(x) = Ax
4 + x
3(B+6A) + x
2(C+6B +9A) + x(6C + 9B) + 9C
A = 1
B + 6A = a → B+6=a → 5{2}{3} = a
C + 6B +9= b → 6B + 8 = b → b = 5
6C + 9B = −3 → 9B = 3 B → B=−1/3
9C = −9 → C=−1
b= 5
no i nie wychodzi mi z odpowiedziami
..
a to całe zadanie
Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) , jeśli
W(x)=x4 + ax3 +bx2 −3x −9
P(x) = (x+3)
2
14 cze 12:23
ZKS:
Jak miałeś pochodne to wystarczy zrobić w ten sposób
W(−3) = 0 ⇒ (−3)4 + a * (−3)3 + b * (−3)2 − 3 * (−3) − 9 = 0
W'(−3) = 0 ⇒ 4 * (−3)3 + 3a * (−3)2 + 2b * (−3) − 3 = 0
Rozwiązujesz układ równań i otrzymujesz a oraz b.
14 cze 16:10