Rozwiąż nierówności
Asmander:
13 cze 10:38
ZKS:
Załóż, że prawa strona jest nieujemna (tutaj dodatnia) i rozpatruj jak
normalną nierówność z wartością bezwzględna.
|a| < b ⇒ −b < a < b
13 cze 11:18
Asmander: x≠0 D=R−{0}
2>0
13 cze 11:52
Asmander:
x
2 −x < 2 x
2 −x +2 >0
x
2 − x −2 < 0 Δ<0
x1=1+3/2=2
x2=1−3/2=−1
13 cze 11:55
Asmander: czyli x∊(0,2) tak?
bo x∊(−∞ , 0)
13 cze 11:56
ZKS:
| | 2 | |
Nie umiesz rozwiązać nierówności |
| ≥ 0? |
| | x | |
13 cze 12:35
Asmander: 2x ≥ 0
x≥0
x∊(0,+
∞)
13 cze 18:31
ZKS:
Masz na końcu x ≥ 0 to dlaczego x ∊ (0 ;
∞).
13 cze 18:32
Asmander:

dlatego
13 cze 18:34
ZKS:
Nic nie wyjaśniłeś dlaczego, wręcz sobie zaprzeczyłeś.

Napisz czemu taki przedział.
13 cze 18:39
MYSZ: przedzial otwarty, bo x ≠ 0 z dziedziny
Ale wynik i tak sie nie zgadza
13 cze 18:41
MYSZ: dla x < 0 sprzecznosc
| | 2 | |
dla 0 < x < 1: |x−1| < 1 a |
| > 2 |
| | x | |
dla 1 < x <
∞ mamy:
x(x−1)< 2 ⇔ x
2 − x − 2 < 0 ⇔ (x−2)(x+1) < 0 ⇔ x −1< x < 2
odp. 0 < x < 2
13 cze 18:44
ZKS:
Kogo innego pytałem, ale spoko.
13 cze 18:45
MYSZ: w przedostatniej linicjce na koncu ⇔ −1 < x < 2
Jezeli nie rozumiesz 3 linii, rozpisz jak w przedostaniej tylko ze dla 0 < x < 1 − zmienisz
znak pod wyrazenia w module
13 cze 18:46
ZKS:
Jak wynik się nie zgadza?
Dostaje x ∊ (−1 ; 2) oraz x ∊ (0 ; ∞) z założenia biorąc iloczyn otrzymuje x ∊ (0 ; 2).
13 cze 18:48
Asmander: no bo są dwa przedziały jeden od
x∊(−∞ , 0) drugi x∊<0,+∞)
liczymy
|a| < b ⇒ −b < a < b
i w jednym wyszła nam ujemna delta, a wiec równanie sprzeczne, a w drugim rozwiązanie
{x∊(0, +∞)
{x∊(−1,2) ⇒⇒⇒ x∊(0,2)
tak?
13 cze 18:48
MYSZ: Przepraszam, nie przeczytalem wszystkiego

Myslalem, ze wasz wynik to x > 0. Zwracam honor
13 cze 18:52
ZKS:
Żadnych dwóch przedziałów nie masz. Napisałem, że aby rozbić wartość bezwzględną
|a| < b to prawa strona większa od 0 czyli b ≥ 0, wtedy otrzymujesz nierówność −b < a < b.
13 cze 18:53
ZKS:
" ... to prawa strona większa równa od 0 ... "
Musi być nieujemna najzwyczajniej w świecie.
13 cze 18:55
Asmander:
czyli dla x<0 jest sprzeczność bo wartość bezwzględna jest zawsze <większa> od zera
13 cze 18:59
ZKS:
Nie jest większa od zera tylko nieujemna (większa bądź równa).
13 cze 19:04
Asmander: a dlaczego mamy przedział od
0 do 1 nie pojmuje tego
bo x−1≥0
i x≥1 tak?
13 cze 19:08