pochodna
kasia: jak obliczyć pochodną z funkcji
ln(1+x)−2x/(2+x)?
13 cze 00:42
J:
Skorzystać ze wzoru na pochodną ilorazu funkcji
13 cze 00:45
J:
a poza tym, zapisz funkcję porządnie, bo jest niejasna
13 cze 00:59
b.: jak niejasna jak jasna?
13 cze 01:16
J:
jasna jak słońce .... wybacz,ale nie potrafię
13 cze 01:28
Janek191:
| | 2 x | |
f(x) = ln ( 1 + x) − |
| |
| | 2 + x | |
lub
| | ln (1 + x) − 2 x | |
g(x) = |
| |
| | 2 + x | |
13 cze 08:11
b.: jakie lub? zapis wskazuje jednoznacznie na f, a nie g
Czy 2+2*3 też jest niejednoznaczne?
13 cze 08:54
AS:
| | 2*x | |
f(x) = g(x) + h(x) gdzie g(x) = ln(1 + x) , h(x) = |
| |
| | 2 + x | |
f'(x) = g'(x) + h'(x)
13 cze 09:04