prosze o pomoc w rozwiazaniu ! :(
mezzo: Liczby zespolone
13 cze 00:14
mezzo: prosze kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
13 cze 00:17
mezzo: powinno byc w liczniku w jednym i drugim przykladzie 10i ,
13 cze 00:18
mezzo: dzieki
13 cze 00:40
J:
Przepisuj dokładnie treść zadania
13 cze 00:40
PW: Podejmij działanie podobne do usuwania niewymierności z mianownika. Celem jest pozbycie się "i"
z mianownika, wystarczy więc pomnożyć licznik i mianownik przez (−3+2i)
13 cze 09:44
Janek191:
| | − 5 + 10 i | | (− 5 − 10 i)*(− 3 + 2 i) | |
a = Re( |
| ) = Re( |
| ) = |
| | −3 − 2i | | ( −3 − 2 i)*( −3 + 2 i) | |
| | 15 − 10 i + 30 i − 20 i2 | | 45 + 20 i | |
= Re ( |
| ) = Re( |
| ) = |
| | 9 − 4 i2 | | 13 | |
bo
i
2 = −1
13 cze 09:51
Janek191:
| | − 5 + 10 i | | 20 | | 7 | |
Im ( |
| ) = |
| = 1 |
| |
| | − 3 − 2 i | | 13 | | 13 | |
13 cze 09:52