zastosuj wzory skróconego mnożenia
justyna: I takie jeszcze :
zastosuj wzory skróconego mnożenia i doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
(3x−6)
2−(x−1)(9x+3)−2(3+4x)(4x−3)=
=9x
2+36x−36−9x
2−3x+9x+3−2*12x+9+16x
2−12
2=42x−(−44)=42x+44

?
12 cze 22:59
Asd: 9x2−36x+36−9x2−3x+9x+3−24x+18−32x2+24x=?
12 cze 23:05
justyna: czyli co źle ?
12 cze 23:09
justyna: to będzie tak = 100x
2−96x+57
12 cze 23:12
Asd: we wzorze skróconego mnożenia zrobiłaś błąd i przy mnożeniu dwóch ostatnich nawiasów oraz nie
wzięłaś ich wyniku w nawias, żeby potem przemnożyć przez 2.
12 cze 23:14
Asd: co do odpowiedz.. jest zła. przelicz jeszcze raz. ostatni wyraz się zgadza
12 cze 23:15
Mila:
(3x−6)2−(x−1)(9x+3)−2*(3+4x)(4x−3)=
=9x2−2*3x*6+62−[9x2+3x−9x−3)−2*[16x2−32]= teraz redukcja w nawiasach
=9x2−36x+36−[9x2−6x−3]−2*[16x2−9]=opuszczamy nawiasy
=9x2−36x+36−9x2+6x+3−32x2+18= redukcja
=−32x2−30x+57
=============
12 cze 23:40
justyna: cholera jasne nie wiem pomozesz ?
12 cze 23:43
justyna: dziękuję
13 cze 00:00
justyna: Mila

a wiesz z tym

(21
34 − 31
13) + 12,(3)=
czy to będzie tak ?
(87
412 − 94
312) + 12
310
13 cze 00:13
Mila:
Matematyka opisuje otaczającą rzeczywistość.
| | 3 | | 3 | |
21 |
| może np. opisywać 21 całych bochenków chleba i dodatkowo |
| jednego bochenka. |
| | 4 | | 4 | |
Pomyśl, jak możesz z tego otrzymać 87 bochenków chleba?
Wracając do przykładu:
Teraz działanie:
| | 9 | | 4 | | 4 | | 9 | | 4 | | 4 | |
=21 |
| −31 |
| +12 |
| =21 |
| +12 |
| −31 |
| = |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 13 | | 4 | | 9 | | 3 | |
33 |
| −31 |
| =2 |
| =2 |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
Można jeszcze inaczej, ale to sama spróbuj.
14 cze 19:18