SYMETRIA
Michcio: Symetria − proste
Podaj współrzędne obrazu punktu P(3,−2) w symetrii względem prostej o równaniu y=−x
Da się to zrobić proście, łatwiej i krócej niż w ten sposób
1) Znajduję odległość punktu P od prostej x+y=0 ze wzoru na odległość punktu od prostej (wyszło
2) Wyznaczam równanie prostej prostopadłem do y=−x i przechodzącej przez P (ta prosta to y=x−5)
3) Wracam do wzoru na długość odcinka. Liczę odległość punktu P' od prostej i wiem że to jest
| | √2 | |
|
| . Punkt P ma współrzędne x, x−5 |
| | 2 | |
Niby wszystko wychodzi ale sposób chyba długi
Michcio: Dość dziwne ale też wychodzi

Szkoda że nie ma żadnego uzasadnienia arytmetycznego do w/w sposobu ale jest ok, pozdrawiam