prawdopodobienstwo
Asd: oblicz prawdopodobieństwo że na 5 rzutów kostką co najwyżej 2 razy wypadnie liczba oczek
większa od 3
12 cze 22:47
Asd: Ω=6
5
A− na 5 rzutów kostką co najwyżej 2 razy wypadnie liczba oczek większa od 3
(xxxxx) ciąg 5 −elementowy
1) nie wypadnie ani raz liczba oczek większa od 3 ( wypadną oczka z :1,2,3)
4
5 możliwości
2) raz wypadnie 4 lub 5 lub 6
wybieram jedno miejsce dla liczby oczek większej od 3 (4 lub 5 lub 6), pozostałe 4 miejsca
3
4
możliwości
3) dwa razy wypadną liczby oczek większe od 3
p(A) = (3
5+7*3*3
4+7
2*4*3
3)/6
5= 67/72

12 cze 22:55
Asd: ktoś da radę to sprawdzić ?
12 cze 23:15
Mila:
2) raz wypadnie 5 lub 6 a pozostałe 4 ze zbioru {1,2,3,4}
3) dwa razy wypadną liczby oczek większe od 4 (5 lub 6) a pozostałe 3 ze zbioru {1,2,3,4}
| | 45+10*44+10*44 | | 44*(4+10+10) | | 44*6*4 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| | 65 | | 65 | | 65 | |
Schemat Bernoulliego:
| | 2 | | 1 | |
p= |
| = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie ( wypadnie 5 lub 6) |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
q= |
| −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie ( wypadnie 1 lub 2 lub 3 lub 4) |
| | 3 | |
P(A)=P(S
5(0))+P(S
5(1))+P(S
5(2))=
| | | | 1 | | 2 | | | | 1 | | 2 | |
= | *( |
| )0*( |
| )5+ | *( |
| )1*( |
| )4+ |
| | | 3 | | 3 | | | 3 | | 3 | |
oblicz
12 cze 23:26
Asd: Taki głupi błąd zrobiłem.. Dziękuję Mila.
17 cze 22:55
Mila:
17 cze 23:07