Geometria analityczna w przestrzeni. Proszę o pomoc.
Agroturysta: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z geomterii analitycznej:
12. Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzny 2𝑥−𝑦+3𝑧−1=0 ,𝑥+2𝑦−𝑧+𝑏=0
,𝑥+𝑎𝑦−6𝑧+10=0
a) nie mają punktu wspólnego;
b) mają dokładnie jeden punkt wspólny;
c) mają nieskończenie wiele punktów wspólnych zależnych od jednego parametru;
d) pokrywają się?
Proszę o wskazówki. Pozdrawiam.
12 cze 22:00
Agroturysta: Płaszczyny to: 2x−y+3z=0
x+2y−z+b=0 i x+ay−6z+10=0
12 cze 22:01
AS: Dane dwie płaszczyzny
A*x + B*y + C*z + D = 0
A1*x + B1*y + C1*z + D1 = 0
Są równoległe ale nie mają punktu wspólnego
A/A1 = B/B1 = C/C1 ≠ D/D1 , A1,B1,C1 e R \ {0}
Płaszczyzny pokrywają się
A/A1 = B/B1 = C/C1 = D/D1 , A1,B1,C1, D1 e R \ {0}
Płaszczyzny prostopadłe
A*A1 + B*B1 + C*C1 = 0
Płaszczyzny przecinające się
|A B | ≠ 0 lub |B C | ≠ 0 lub |C A | ≠ 0
|A1 B1| |B1 C1| |C1 A1|
13 cze 13:12
Agroturysta?: Tutaj są 3 płąszczynzy.
13 cze 15:08