prosze o pomoc wyknaj dzialania na pierwiastkach
ala: (3√6−2√2)2−7√3(2√3−5)=
12 cze 20:42
5-latek: = (3√6)2−2*3√6*2√2+(2√2)2−7√3*2√3+5*7√3= dalej Ty
Wzor (a−b)2= a2−2ab+b2
Ponadto wykorzystaj to ze mnożenie jest przenienne np. 7√3*2√3 możesz zapisac tak
7*2*√3*√3
12 cze 20:52
ala: =3√36−6√12 ? i co dalej ?
12 cze 21:48
5-latek: Ja tego nie liczyłem
wiec √36= ile ?
natomiast √12= √4*3= √4*√3= 2√3
12 cze 21:50
ala: Bardzo Cie proszę 5−latek mógłbyś mi to rozwiązać ja później jakoś do tego dojdę a potrzebne mi
na jutro na zaliczenie
12 cze 22:03
5-latek: no dobrze bo bo ide już spac (jutro do pracy
=54−12√12+8−42+35√3=20−12*2√3+35√3= 20−24√3+35√3= 20+11√3
12 cze 22:08
ala: Dziękuję
12 cze 22:15