oblicz
justyna: −(21
34 − 31
13) +12,(3)=
−2
29 : (−4)+25x(−3,4) =
tam gdzie jest x to trzeba pomnozyc
12 cze 20:23
5-latek: Lekka przesada .
| | 3 | |
Tu może być jedynie problem ewentualnie 12,(3)= 12 |
| |
| | 9 | |
12 cze 20:27
justyna: odrazu przesada poprostu tego nie roumiem nie mam glowy stworzonej do matematyki jestem noga i
tyle poprosilam tylko o pomoc
12 cze 20:32
Janek191:
− ( 2134 − 3113) + 12,(3) =
= ( 31412 − 21912) + 1213 =
= 301612 − 21912 + 12412 =
= 9712 + 12412 = 211112
12 cze 20:39
5-latek: Po prostu . NIc dodac i nic ująć .
12 cze 20:42
justyna: 5−latek jak nie masz nie masz ochoty mi pomoc to nie obrazaj nikt Cie o to nie prosił !
12 cze 20:44
5-latek: Ja z natury nie obrazam ludzi . Także Ciebie tez nie obraziłem .
Zastanawiam się tylko mocno jak znalazlas się w liceum czy technikum jeśli nie potrafisz
rozwiazac zadania z podstawowej szkoły ?
ALe w sumie niech to zostanie twoja tajemnica . Czesc
12 cze 20:48
justyna: Znalazlam sie tam bo wczesniej nie mialam niestety mozliwosci aby kontynuowac nauke po ginazjum
i teraz chce nadrobic ten stracony czas ale po kilku latach nie obecnosci w szkole trudno jest
sobie wszystko kurde przypomniec dlatego prosze o pomoc bo sama nie potrafie tego ogarnac
choćby zadania z podstawowki
12 cze 20:51
justyna: Dziękuję Janek191 ale czemu ja myślałam,że robi sie tak :
4x21+3 tzn wiem ze trzeba doprowadzić do wspólnego mianownika ale dalej nic nie pamiętam
12 cze 20:53
5-latek: Co to jest dzielenie ?
Mozenie przez odwrotność dzielnika Tak ? Wiec jak będzie liczba odwortna do (−4) ?
| | 2 | |
Tak samo zamien −2 |
| na ułamek zwykly |
| | 9 | |
i napisz jak będzie wygladalo mnożenie
12 cze 21:08
12 cze 21:18
Janek191:
Zamiana liczby mieszanej na ułamek zwykły, np.
12 cze 21:20
justyna: | 20 | | 20 | | 4 | | 20 | | 4 | |
| : (−4)= |
| + |
| = |
| : |
| |
| 9 | | 9 | | 1 | | 9 | | 9 | |
12 cze 21:40
5-latek:
| | 20 | | 1 | |
(− |
| )*(− |
| )= policz (zobacz z emozesz skrocis 20 i 4 |
| | 9 | | 4 | |
| | 1 | |
liczba odwrotna do (−4) to − |
| |
| | 4 | |
12 cze 21:47
5-latek: Przy mnożeniu (−)*(−) daje plus a (−)*(+) lub (+)*(−) daje (−)
12 cze 21:48
justyna: no ok juz rozumie ale nadal nie caje czemu tam wyszlo 31 skoro 4*21+3=87
12 cze 21:52
justyna: | | 87 | | 94 | | 1 | |
nie powinno być tak |
| − |
| + 12 |
| ? |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
12 cze 21:55
5-latek: Skoncz najpierw drugi przykład
| | 5 | |
wiec 1 wyrażenie jet rowne |
| |
| | 9 | |
teraz 25*(−3,4)
| | 4 | | 2 | |
zobacz (−3,4)= (−3 |
| = (−3 |
| ) |
| | 10 | | 5 | |
| | 2 | | 17 | |
25*(−3 |
| )= 25*(− |
| )= policz (zobacz czy cos można skrocic tez tutaj |
| | 5 | | 5 | |
12 cze 21:58
12 cze 22:14
5-latek: 
=5*(−17)= −85
| | 5 | | 5 | | 9 | | 4 | |
wic |
| −85= |
| −84 |
| = −84 |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Teraz spac
12 cze 22:19
justyna: teraz to juz wgl nic nie kumam czyli egzamin nie zdany

dziekuje za pomoc

dobranoc
12 cze 22:23