dzoalania na zbiorach
kamil: witam
czy ktos moze pomoc ?matematyke mialem dawno a chcialbym sobie przypomniec dzialania na
zbiorach
dane sa takie zbiory
A= {x:x∊N ⋀x≥−2}
B= {x:x∊R⋀x<8}
C= {x:x∊R⋀−5<x≤1}
D= {x:x∊R⋀x<−3⋁x>4}
zaznacz na osi liczbowej zbiory i zapisz rozwiazanie za pomoca przedzialów liczbowych dla A−B,
A∪C, B−C, B∩D, D∪A, C∩D
jak ktos znajdzie troche czasu w swoim życiu na pomoc w tym zadanku to z gory dziekuje
Eta:

A= N= {0,1,2,3,4,....}
B= (−
∞, 8)
C= (−5, 1>
D=(−
∞, −3) U (4,
∞)
1/ [A− B]]= {8,9,10,11,....} ( te liczby naturalne, które nie należą do B)
4/
B∩D=
(−∞, −3) U (4, 8)