Matematyka dyskretna układ równań lemat chiński :)
Kwoojciko: siema, mam problem z rozwiazaniem takiego układu równań
x=13 mod 43
x=6 mod 11
wiem że to powinno wygladać tak :
13 +43k=6 mod 11
43k=−7mod 11
i dalej nie jestem pewny ruchu.. kto mi powie jak to powinno być dalej ?
12 cze 17:27
Saizou :
z pierwszego równania masz x=43k+13 i wrzucasz do drugiego
43k+13≡6 mod11
43k≡−7 mod11 (zamieniamy 43 na −1)
−k≡−7 mod11
k≡7 mod11 stąd k=11a+7 zatem
x=43(11a+7)+13=473a+314 dla każdego a∊ℤ
12 cze 18:17
Kwoojciko: ooo no i więcej mi nie trzeba. bardzo dziękuje

pozdrawiaaam serdecznie
12 cze 18:52
Mariusz: Chińskie twierdzenie o resztach
1=4*11−1*43
x=4*11*13−1*43*6 (mod 473)
x=572−258 (mod 473)
x=314 (mod 473)
12 cze 19:22