ciag
iiiiii:): wyznacz ciag arytmetyczny, wiedzac, ze suma drugiego i dziewiatego wyrazu tego ciagu jest rowna
2, a suma trzeciego i piatego wyrazu wynosi 8
12 cze 16:53
5-latek: {a2+a9=2
{a3+a5=8
12 cze 16:55
iiiiii:): może ktos podać wynik? bo nie wiem czy dobrze wyszło
12 cze 17:02
5-latek: Pokaz swoje rozwiązanie ktoś sprawdzi
12 cze 17:03
iiiiii:): no zrobilam uklad rownan, i wyszlo mi a1 = 10 a r = −2
12 cze 17:11
iiiiii:): ?
12 cze 17:15
5-latek: na razie Ok
Teraz masz wzor an= a1+(n−1)*r
jest to wzor na an wyraz ciągu arytmetycznrgo podstaw dane i go wyznacz
12 cze 17:17
iiiiii:): 12−2n ?
12 cze 17:35
Benny:
12 cze 17:36