matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wskaż Postać
jaaaa:
wskaz postać iloczynową funkcji kwadratowej f(x)=− ½x
2
−3x+3 ½
12 cze 16:49
Mila:
f(x)=a*(x−x
1
)*(x−x
2
)
1
7
Δ=9−4*(−
)*
2
2
Δ=9+7=16
3−4
3+4
x
1
=
lub x
2
=
−1
2*
2
−1
2*
2
x
1
=1 lub x=−7
1
f(x)=−
*(x−1)*(x+7)
2
12 cze 18:22