matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg liczbowy o wyrazach zespolonych
smutny adaś:
Zbadać zbieżność ciągu (Ciąg liczbowy o wyrazach zespolonych):
n
4
− 3in + 5
a
n
=
(3+i)n
4
−3n
2
+1
12 cze 16:45
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez n
4
3i
5
1 −
+
n
3
n
4
a
n
=
3
1
3 + i −
+
n
2
n
4
więc
1
3 − i
3 − i
lim a
n
=
=
=
= 0,3 − 0,1 i
3 + i
(3 + i)*( 3 − i)
10
n→
∞
12 cze 19:29