rozwiaż nierówność
martat:
Prosze o pomoc bo ja naprawde tego nie potrafię zadanie1 rozwiąż nierówność
a) 1−9x2 ≥0
b)4x2−5x>x2+4
zadanie2
rozwiaz nierownosc
(x+3)(−2x+1)≤0
zadanie3
wyznacz miejsca zerowe funkcji
f(x)=−3x2+8x
12 cze 16:43
martatt:
Prosze o pomoc bo ja naprawde tego nie potrafię zadanie1 rozwiąż nierówność
a) 1−9x2 ≥0
b)4x2−5x>x2+4
zadanie2
rozwiaz nierownosc
(x+3)(−2x+1)≤0
zadanie3
wyznacz miejsca zerowe funkcji
f(x)=−3x2+8x
12 cze 16:54
Mila:

a) 1−9x
2 ≥0
(1−3x)*(1+3x)≥0
miejsca zerowe:
1=3x lub 1=−3x
parabola skierowana w dół
b)
4x
2−5x>x
2+4 /−x
2,−4
3x
2−5x−4>0
Δ=25−4*3*(−4)=25+48=73
| | 5−√73 | | 5+√73 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 5−√73 | | 5+√73 | |
x< |
| lub x> |
| |
| | 6 | | 6 | |
12 cze 21:33