| nn | ||
a) an= | ||
| n! |
| (n−7)100 | ||
b) bn= | ||
| (n+7)101 |
W podpunkcie a) kombinowałem coś z tym, że gdy skrócę i rozłożę licznik i mianownik to uzyskam
| n*n*...*n | |
oraz 1<n, 2<n, 3<n, itp. | |
| (n−1)*(n−2)*...*2*1 |
| n − 7 | 1 | |||
b) bn = ( | )100 * | → 1 * 0 = 0 | ||
| n + 7 | n + 7 |
A pierwszy przykład bez wzoru Stirlinga?
Bo w teorii poprzedzającej zadania, z
których te granice pochodzą nie było o nim mowy, więc pewnie pójdzie inaczej
| an + 1 | ||
lim | > 1 | |
| an |
| an + 1 | ||
lim | < 1 | |
| an |
Dziękuję