wielomian
Kasia: Proszę o pomoc
Znajdź pierwiastki wielomianu W(x)=x3−3x2−9x+5 Wiedząc, że jest podzielny przez dwumian
V(x)=x+5
x2−8x+31
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x3−3x2−9x+5):(x+5)
−x3−5x
−−−−−−−−−−−
=−8x2−9x
8x2+40x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=31x+5
−31x−155
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −150
Nie wiem co dalej? pomocy
12 cze 13:54
J:
jeśli jest podzielny ... to znaczy,że reszta musi wyjś zero ... u Ciebie: − 150
błąd w rachunkach
12 cze 13:55
Godzio:
Już na samym początku jest błąd
−x3 − 5x2, (a nie x)
12 cze 13:57
Benny: Może W(x)=x3−3x2−9x−5?
12 cze 13:57
J:
jest tak, jak napisał Benny
12 cze 14:00
Kasia: Dzięki wam
12 cze 14:01
Kasia: Niestety zrobiłam tek jak zaproponował Benny i wyszło −160
12 cze 14:09
J:
i racja .... jeśli na końcu wielomianu jest − 5 , to jego pierwiastkiem jest x = 5 , a nie − 5
12 cze 14:11
Mila:
W(x)=x3−3x2−9x+5
Jeśli wielomian jest podzielny przez (x+5 ) ⇔W(−5)=0
Sprawdzenie:
W(−5)=(−5)3−3*(−5)2−9*(−5)+5=−125−3*25+45+5=−200+50=−150
wielomian W(X) nie jest podzielny przez x+5
Sprawdzamy
W(5)=125−75−45+5≠0
5 nie jest pierwiastkiem wielomianu
W(1)=1−3−9+5≠0
W(−1)=−1−3+9+5≠0
W(x) nie ma pierwiastków wymiernych.
Popraw treść.
A schematu Hornera nie znasz?
12 cze 21:45