Obszar
Tomek: Jaka jest objętość obszaru (x2 + y2 =3z2 ; x2 + y2>= 1 ; z<=3) jak opisać to całka?
12 cze 12:50
Tomek: Jak jest objętość bryły wyznaczonej prze przecięcie walca x2 +Y2=1 z walce x2 + z2 =1?
12 cze 12:55
Tomek: Pomoże ktoś? Pilne
12 cze 13:17
J:
2)
to są dwa cylindry przecinające sie pod kątem prostym ,
wystarczy zatem obliczyć tylko 1/8 objętości tej bryły:
wyznaczamy obszar D:
0 ≤ y ≤ 1
0 ≤ x ≤
√1−x1 oraz z =
√1−y2
| 1 | |
| V = ∫∫ (√1−x2)dxdy = 0∫1 [0∫√1−y2 √1 −y2dx ] dy |
| 8 | |
12 cze 13:20
J:
| 1 | |
| V = ∫∫(√1−y2)dxdy ... oczywiście |
| 8 | |
12 cze 13:25